FÆLLESSKAB OM ÆBLET 2022
Turlandet Tuse Næs skrift om Æblefestival på Tuse Næs 2022
Læs biskoppens åbningstale og se tekst og fotos fra hele festivalen.
Program Æblefestival på Tuse Næs 2022
Så er programmet for Æblefestivalen 2022 klar. 30. september - 2. oktober. Vi glæder os til at se jer.
Venlig hilsen
Turlandet Tuse Næs
LUTTER ÆBLER 2019
Fem rum med en til flere kerner og hver kerne kan blive til et nyt æbletræ af en ny sort. Det er da en fascinerende historie. Se selv efter og skær et æble over. Når dertil lægges at æblet stammer fra Kasakhstan på grænsen til Kina og at her findes æbleskove, som er stammoderen til vores dyrkede æbler, så mangler vi kun at vide: Hvordan er de kommet hertil? Historien er enkel, som gode historier ofte er, og sand. Det var bjørnene, der kunne lide æbler med god smag og de har så efterladt dem på deres rejser, fordi kernerne er gået ufordøjet igennem deres bjørnemaver og er efterladt med en fin startgødning. Sådan er generne for god smag blevet fremmet gennem naturlig selektion og hjælp fra bjørnene. Og den historie kan du fortælle dine børn og børnebørn, når du plukker æbler i din have eller går langs Æblerovsruten på Tuse Næs og nyder synet og måske smagen af de mange forskellige sorter vi har plantet til fri afbenyttelse.
I år er det niende gang vi fejrer æblet med en Æblefestival på Tuse Næs. Og hvert år udvider vi festivalen med nye tiltag. Vi har haft besøg fra Pometet i Høje Tåstrup til at fortælle om æblet. Vi har haft Maren Korsgård til at fortælle og bestemme æbler og har haft glæde af hendes bog: Æbler Sorter der smager. Og et år havde vi Karen Syberg til at åbne æbledagene. Og hun fortalte om sit store æbleværk: Æblets Fortælling, hvor hun fortæller om hvordan æblets historie er forbundet med menneskets. Hendes bog Mellem paradisæbler og skvalderkål er en fin og munter bog om årets gang i en landsbyhave. Her iscenesætter hun hele sammenhængen i naturen i årets løb.
Vi prøver med årets æblefestival LUTTER ÆBLER 2019 at fortælle om æblet, æbleplantagerne og mostningen og hvad vi ellers har at byde ind med på Tuse Næs. Og det er ikke så lidt for flere og flere har meldt sig med nye aktiviteter. Fx Sundhed og æbler på Tuse Næs Kunsthåndværk. På Spiregrunden med kunsten kan man ”Gå en tur i Spiren & Få vitaminer i køkkenhaven”. Smagen af Tuse Næs arrangeres på Kirkepladsen i Udby, hvor der igen i år er boder, som fortæller om foreninger og aktiviteter på Tuse Næs.
Link til Æblefestival LUTTER ÆBLER 2019: link
Luther Æbler 68
Program og katalog til Æblefestivalen 2018
Turlandet Tuse Næs ønsker at sætte fokus på æblet og samarbejdet på halvøen om denne smukke egn med dets kuperede morænelandskaber.
Se meget mere her!
Æblefestival på Tuse Næs den 28.29.30. september 2018
Igen i år er det et samarbejde mellem Turlandet og Kirkerne på Tuse Næs o.fl.
I 2018 hedder festivalen LUTHER ÆBLER 68 - det er en markering
af 50året for Martin Luther King
Jr.’s død og halvtredsåret for ungdomsoprøret i 1968.
Formålet med arrangementet
1. At fejre æblet
2. At mindes fredstaleren og drømmeren Martin Luther
King og de drømmeriske 68ere
3. At gøre opmærksom på Tuse Næs
Æblefestivalgruppen består af: Anni Svendsen, Susanne Thyboe, Henrik Wonsbek, Jesper Brøgger, Søren Møller Andersen, Jan Schunck, Mikkel Vale, Tommy Flugt og Alice Faber m.fl.
Kontaktperson: Alice Faber, mail: alicegfaber@gmail.com
Æblefestival på Tuse Næs 2017 Sammendrag
I år samarbejdede Turlandet Tuse Næs med Kirkerne på Tuse Næs. Vi fejrede med en dobbeltfest æblet som det omdrejningspunkt, der bandt os sammen og kirkerne fejrede Reformationens 500 års jubilæum.
LUTHER ÆBLER Program
Turlandet Tuse Næs har indgået et samarbejde med Kirkerne på Tuse Næs om at fejre Turlandet Tuse Næs Æblefestival og Kirkernes Reformationsfejring sammen i 2017. Program.
Der er endnu engang…
Æblefestival på Tuse Næs 29./30.9-1.10.2017 LUTHER ÆBLER
Hvorfor Æblefestival på Tuse Næs? - Kort sagt Turlandet Tuse Næs v/ Tommy Flugt
Vi sætter fokus på Æblet, Tuse Næs og alt det halvøen Tuse Næs kan byde på: Og svaret på spørgsmålet er naturligvis: Kunst, natur, sundhed, aktiviteter & samarbejde med Æblet & Tuse Næs som omdrejningspunkt den 29./30.9-1.10 2017 i år i samarbejde med kirkerne på Tuse Næs, hvorfor vi har kaldt samarbejdet LUTHER ÆBLER.
Tuse Næs er en smuk og dejlig halvø imellem Odsherred og Holbæk og med vand omkring os. Det er en halvø med kuperet terræn og de dejligste morænelandskaber med mange fine udkigspunkter.
I godt vejr kan man fra Bøgebjerg på Tuse Næs se til Roskilde Domkirke og til Vejrhøj i Odsherred. Eller direkte ned til Udby Vig, det fredede fuglereservat med mange vilde orkideer. Tuse Næs er omkranset af Lammefjorden, Isefjorden og Holbæk Fjord. Lyset, skovene og de bølgende morænelandskaber har tiltrukket mange kunstnere og sommerhusgæster. Her er et rigt kultur- og naturliv at fordybe sig i.
Og så er der æblet. Det gode danske æble som vi dyrker og nyder godt af her på Tuse Næs. Danmark har et perfekt klima til at dyrke æbler i. Landet ligger et sted, hvor der ikke er nattefrost meget tidligt eller meget sent på året, og samtidig er der på denne tid stor forskel på temperaturen mellem de relativt kolde nætter og varme dage. Det giver alt sammen dejlige røde æbler fulde af smag.
Danmark er et rigtigt æbleland, sagde pometmester Lisbeth Dahl Larsen, da hun åbnede vores første Æblefestival. Vi vil gerne medvirke til at gøre opmærksom på det danske æbles betydning og mulighed. Derfor har vi kastet os ud i Æblefestivalen på Tuse Næs. Og i år er det Maren Korsgaard fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab i Tåstrup der holder talen ved Tuse Næs Æblefestivals åbning. Det sker den 30.09 kl. 10 i Audebo Havecenter, som byder på morgenkaffe.
Vel mødt og velkommen til Tuse Næs.
Tuse Næs, tale af Karen Syberg
Forfatteren KAREN SYBERG, der har skrevet ÆBLETS FORTÆLLING havde vi fået til med støtte fra Statens Kunstfond at holde åbningstalen til Æblefestival på Tuse Næs. De festlige dage startede rigtig fint
Plantning af æbletræer på Æblerovsrutens første etape 19.11.16
Tuse Næs bliver smukkere og smukkere. Nu også med æbletræer til Æblerovsruten. I foråret kan man glæde sig til noget af det smukkeste: Æbletræerne der blomstrer. Og til efteråret kan man nyde æblerne.